UYGULAMA NOKTASINDA DURMAYAN ARAÇ ARA SOKAKTA YAKALANDI

Okuduğunuz haber
FİYATLAR AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI

EĞİTİM SEN’DEN  KINAMA: EĞİTİM SEN SUSMAZ, KORKMAZ, BOYUN EĞMEZ!

Anasayfa   /    Ekonomi    /    FİYATLAR AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI

FİYATLAR AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI

Çorum İl ve İlçe Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Sayan, Ayçiçek hasadının başlamasıyla birlikte açıklanan alım fiyatların üreticilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi.

EKONOMİ      09 Eylül 2022 - 16:22     0

FİYATLAR AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI

 

 

2022 yılı Ayçiçek sezonunun sıkıntılarla başladığına vurgu yapan Sayan, “Karadeniz Birliğin ayçiçeği fiyatlarını 10,50 TL. / Kg’den açıklaması ve borsada fiyatların 8,00 TL. / Kg’ye kadar düşmesi, Karadeniz Birliğin ödemeleri ne zaman yapacağının belirsiz olduğu görülmektedir” dedi.

Ayçiçeğinin Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkati çeken Sayan, sıvı yağ tüketiminin yüzde 76'sının ayçiçeği kaynaklı olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ayçiçeğinin Trakya birlik, Karadeniz birlik ve ÇUKOBİRLİK tarafından alındığını kaydeden Sayan, “Bu birliklerin dışında son yıllarda Tarım Kredi Kooperatifleri ve Konya Şeker de alım yapmaya başladı. Birliklerin alımları ayçiçeği ekim alanlarının artmasında da önemli bir etkendir” diye konuştu.

 

AYÇİÇEK ÜRETİCİLERİNİN MAĞDURUYETİ GİDERİLMELİ

 

Tarım Kredi Kooperatiflerinde alımların 10,100 TL / Kg’den başladığı halde, 10,70 TL./ kg’ye kadar düştüğüne dikkat çeken Sayan, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üye olmayanlardan ayçiçeği alınıp alınmayacağı hususunun muallâkta olmasından dolayı çiftçilerimiz ürünlerini satacak yer bulamamaktadır. Bu durum ayçiçeği üreticilerimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

TRAKYA BİRLİK 2022 YILI AYÇİÇEK AVANS ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

 

Trakya Birliğin ayçiçek avans ödeme fiyatlarını açıkladığını hatırlatan Sayan, “Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, yüzde 40 ham yağ oranlı ayçiçeği için 12.000 TL/ton, yüzde 44 hamyağ oranlı ayçiçeği için 12720 TL/ton, yüzde 50 hamyağ oranlı ayçiçeği için 13800 TL/ton şeklinde avans alım fiyatlarını açıklamıştır” dedi.

 

AYÇİÇEĞİNDE FİYAT VE ALIM GARANTİSİ SAĞLANMALI!

 

Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğuna işaret eden Sayan, “Bunun için ayçiçeği ekim alanlarının artırılması gerekmektedir. Fiyat ve alım garantisi, ayçiçeğinde ekim alanlarının artmasındaki daha önemli etkenlerdir. Ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmalıdır. Ayçiçeği TMO vasıtasıyla devlet müdahale alımı kapsamına alınmalıdır. Prim, mazot ve gübre desteklerinin artırılarak devam ettirilmesi, üreticilerimizin ayçiçeği üretiminde kalması için uygulanması gereken en önemli fiyat politika aracıdır. Desteklerin en az girdi enflasyonu oranında artırılması gerekiyor” şeklinde ifadelerde bulundu.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ